Opskrifter på rugbrød

Jeg har to opskrifter på rugbrød, som jeg skifter lidt i mellem at bruge. Begge opskrifter er meget enkelte at gå til, dog kræver det at du har en surdej som er klar (se mit tidligere indlæg om våd surdej).

Opskriften giver et stort rugbrød eller to små. Et stort rugbrød svare til en 3 liters rugbrødsform (en af de helt store).

Du skal bruge en skål på min. 4 liter. Kom 4 dl rugkerner i skålen, herefter 4 dl blandede frø efter smag og behag fx. hørfrø, solsikkefrø, græskarkerne, sesamfrø. Så tilsætter du 4 dl af din surdej og 12 dl vand. Rør rundt i skålen og lad blandingen stå ca. 24 timer på køkkenbordet med låg eller et klæde over.
Dag 2:
Nu vil du kunne se at surdejen er aktiv, der er små bobler i vandoverfladen i skålen.
Tilsæt 8 dl rugmel, 4 dl hvedemel og 4 dl grahamsmel. Ønsker du ikke så meget hvedemel kan du sagtens erstatte de 4 dl grahamsmel med 4 dl rugmel mere.
Tilsæt salt ca. 15 g. eller efter smag og behag.
Rør dejen godt sammen. Lad dejen stå og hæve i skålen i 3 timer. Efter de 3 timer kommes dejen over i den smurte rugbrødsformen. Lad igen dejen hæve op, det tager ca. 2 timer. Er du kommet sent i gang og kan ikke nå at bage rugbrødet inden du skal i seng, så fortvivl ikke, stil blot rugbrødsformen med dejen i køleskabet natten over og lad den koldhæve, det bliver lige så fint.
Når dejen er hævet op i formen kommes den i oven på 175 grader, midterste rille i 90 min. Ovnen behøver ikke er at være varm inden du sætter dejen i.
Efter de 90 min. slukkes ovnen, rugbrødet tages ud af oven og ud af formen og så ind i den slukkede ovn igen Her skal det stå i 2 timer, så er det klar til at blive spist.
Jeg kan love dig det er al tiden værd 🙂
Jeg håber du har fået blod på tanden.
Rigtig god bagelyst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *