Våd surdej

Tænk at man kan lade mel og vand gære og så ved hjælp af det bage det skøneste brød… hvis du aldrig har prøvede det, så kan jeg kun sige “skynd dig at komme i gang!”.
Jeg har mig en våd surdej, det synes jeg er mest praktisk fordi man ikke skal huske at tag noget af dejen fra når man bager…. det glemmer jeg nemlig. Når man først har fået startet en våd surdej op, så skal man bare bruge af den, lade en lille smule blive tilbage også bare tilsætte nyt mel og vand. Surdejen kan holde sig ca. 14 dage i køleskabet uden at man foder den/ bruger af den.
Det du skal gøre er blot:
Kom 1 dl hvedemel, 1 dl rugmel og  2 dl vand i en skål. Rør det ud til det bliver en lind masse. Lad nu blandingen stå på køkkenbordet 2 dage. Hvis du starter surdejen om sommeren hvor der er varmt og mange fluer, er det en god ide at komme et låg eller et fluenet over skålen.
På 2. dagen tilsætter du yderligere 1 dl hvedemel, 1 dl rugmel og 2 dl vand og der skal røres i blandingen igen. Bliv ved med at tilsætte yderliger mel og vand hver 2. dag indtil blandingen begynder at gære (der kommer en masse små bobler i overfladen). Surdejen skal lugte som øl, hvilket vil sige en lille smule surt. Bare rolig du skal nok opdage hvis surdejen er muggen, det stinker virkelig forfærdeligt.
Mængden af mel afhænger af hvor meget surdej du ønsker at lave. Jeg bruge som regel 4 dl surdej til ét stort rugbrød (hvad der svare til en 3 liters form). Man skal blot sørger for at forholdet mellem hvedemel og rugmel er 1:1 og forholdet mellem mel og vand er 1:2.
Når surdejen er kommet ordentlig igang er det bare at komme i gang med at bruge af den. Du kan evt. se de opskrifter jeg bager efter i et af mine andre indlæg.
Når du bruger af surdejen skal du huske at lade en smule blive tilbage, således at du ikke skal starte en helt ny op igen. Du tilsætter blot nyt mel og vand og lader den stå på køkkenbordet indtil der igen er bobler i overflader. Når der er kommet gang i den igen (der plejer ikke at gå mere end en dag og kun et par timerhvis den står over en radiator) kan du blot stille den på køl. Den kan stå på køl i ca. 14 dage uden at du bruger af den eller fodre den. Når du skal bage tager du den blot ud og bruge af den.
OBS!!! du skal ikke blive frustreret og tro at surdejen er død når du tager den ud af køleskabet og der ligger et lag vand oven på. Tilsæt blot en lille smule mel og vand og lad den stå lidt, så er den god igen.
God arbejdslyst 🙂
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *